Toepassingen van SMS-berichten binnen de zorgsector gaan verder dan alleen het terugdringen van no-shows. Het kanaal is multi-inzetbaar en is erg stabiel waardoor het voor bijna iedere klantcase gebruikt kan worden. In dit artikel worden de 4 belangrijkste mogelijkheden van SMS uiteen gezet. Van het beveiligen van loginsessies tot crisismanagement.
Het versturen van afspraak herinneringen via SMS helpt niet alleen om het aantal no shows te verlagen in de zorg te verlagen. Zo kunnen patiënten ook op de hoogte worden gehouden over bepaalde do’s en dont’s rondom de afspraak. Het komt namelijk nog vaak voor dat patiënten zich bijvoorbeeld niet nuchter melden voor een onderzoek of operatie, waardoor de afspraak verzet moet worden. De gevolgen hiervan zijn gelijk aan die van het no show probleem: hoge kosten en een langere wachtlijst.
Werkt u veel met het ECP-, EPD- of ZIS-systeem? Dan weet u hoe belangrijk het is dat de data die in deze systemen staat gevoelige informatie bevat. Om de privacy van patiënten zo goed mogelijk te beveiligen kunt u uw applicatie of login sessie extra beveiligen via een extra password die wordt ontvangen via SMS. Dit wordt ook wel Two Factor Authentication of One Time Password via SMS genoemd. Na het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord wordt er via SMS een unieke verificatiecode naar de mobiele telefoon van de gebruiker verstuurd.
Via SMS kunt u snel grote groepen medewerkers bereiken. Korte updates en belangrijk nieuws worden zo snel verspreidt waardoor alle betrokkenen op de hoogte zijn. Interne communicatie is belangrijk en wordt nog wel eens vergeten. Goede interne communicatie zorgt voor commitment en voorkomst onnodige zorgen en dubbel werk.
Het ziekenhuis is anno 2015 steeds meer afhankelijk van een stabiele IT-infrastructuur om operationeel te blijven. Een server die dreigt om te vallen of een computersysteem wat crasht, kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van medewerkers en patiënten. Daarom is het van belang dat de crisismanager zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht bij calamiteiten. Via een automatisch gegenereerd SMS bericht krijgen de juiste personen een melding om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
SMS is stabiel en kan binnen de zorg voor meer dan alleen afspraak herinneringen worden ingezet. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over de toepassing van SMS of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van SMS voor uw zorginstelling? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers.