Machine-to-machine (M2M) toepassingen maken daarom gebruik van een 12-cijferig 097-nummer. Dit gebeurt ook al in andere Europese landen zoals Frankrijk, waar men 07-nummers gebruikt voor M2M-verbindingen. Dat het aantal M2M-toepassingen stijgt, blijkt uit onderzoek van Vodafone. Gemiddeld 25% van alle bedrijven wereldwijd maakt gebruik van M2M technologie en in Nederland ligt dat percentage naar verluidt nog hoger.

Zo worden nieuwe auto’s uitgerust met een simkaart om automatisch de alarmcentrale te bellen bij een ongeluk, en plaatsen sommige gemeenten ‘slimme vuilnisbakken’ die inbellen of een SMS-bericht versturen naar een data centrum zodra ze vol zitten. Zo weet de plaatselijke omgevingsdienst dat de vuilnisbak geleegd moet worden. Ook komen er nieuwe branches bij waar M2M grote impact gaat hebben, zoals de zorg en retail. Mogelijkheden zijn hier bijvoorbeeld om het voorraadbeheer van een magazijn specifieker bij te houden.

Hoe werkt M2M ?

Maar hoe werkt M2M precies? M2M-communicatie verbindt machines en apparaten op afstand met elkaar. Zo kan informatie overgedragen worden zonder menselijke tussenkomst. Vaak gebeurt dit in de vorm van een SMS-bericht. Deze berichtenstroom geniet minder bekendheid dan ‘normale’ berichten, maar is goed voor een steeds groter percentage van het zakelijke telefoonverkeer. De berichten die verzonden worden, zijn automatisch gegenereerd en sturen applicaties of machines aan.

Een praktijkvoorbeeld is sloepdelen.nl. Hiermee kunnen klanten via een M2M verbinding een boot starten. De klant start de boot door in te bellen op een applicatie via een 0800-nummer. De applicatie stuurt daarna een SMS-bericht naar de simkaart van de boot met het commando te starten. Op dezelfde manier wordt de boot na de huurperiode weer gestopt. Tijdens het bellen wordt er rechtstreeks gecommuniceerd met de server van Sloepdelen, er komt geen medewerker meer aan te pas wat een enorme winst oplevert op het gebied van efficiëntie.

Externe SMS-applicatie

Soms is een API niet wenselijk omdat er niet zomaar een koppeling met een externe SMS applicaties gelegd kan worden. Het alternatief is een standalone SMS applicatie die volledig los staat van uw zorgsoftware. U maakt een export vanuit uw eigen software en importeert het bestand vervolgens in de SMS applicatie. De gegevens worden via standaard SMS sjablonen in de juiste volgorde gezet en ingepland om te versturen.

Email2SMS oplossing

Een derde alternatief is het versturen van SMS reminders via email2sms. De inhoud en het verzendmoment worden dan bepaald vanuit uw software of e-mail cliënt. Deze geautomatiseerde e-mail wordt door de SMS gateway omgezet en verstuurd als SMS bericht.

Conclusie

M2M-toepassingen zijn in opkomst. 25% van de bedrijven maakt wereldwijd gebruik van een M2M-oplossing en in Nederland ligt dit percentage naar verluidt nog hoger. Reden genoeg voor het ACM om M2M geen 06-nummers meer te geven maar 097-nummers ter beschikking te stellen. Als u voor uw M2M-oplossing gebruik maakt van een 06-nummer wordt deze, na het verlopen van het contract bij uw huidige dienstverlener, omgezet naar een 097-nummer. Wij kunnen u helpen tijdens dit proces. Voor meer informatie over M2M kunt u contact op nemen met één van onze accountmanagers.

Meer informatie?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van SMS voor jouw organisatie? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers. Wij helpen u graag verder.